Despre vergeturi - DenisaFitness.ro
Top

Despre vergeturi

 / Articole despre nutriție/sport/rețete  / Despre vergeturi
30 ian.

Despre vergeturi

Știu încă de când m-am gândit pentru prima oară când am vrut să scriu despre această problemă întâlnită în special la femei, că multe dintre noi ne dorim să nu mai avem parte de aceste ”cicatrici” care se regăsesc pe diferite părți ale corpului.

Putem spune că vergeturile ocupă a doua mare problema a pielii după celulita. Ca și clasificare, vergeturile pot fi împărțite în trei categorii:

  • Apar pe suprafețe albe, subțiri și care nu sunt foarte adânci (acestea sunt prezente ți în cazul meu);
  • Vergeturi de culoare roz palid sub forma unor cicatrici mici;
  • Cicatrici mari, longitudinale a căror culoare este roțu-albăstrui, care cu timpul încep să strălucească.

Acestea sunt prezente  de cele mai mule ori în zona abdominală, pe piept, șolduri sau chiar coapse și apar în timpul maturizării sexuale, în perioada când suntem însărcinate sau în momentul luării în greutate într-o perioadă mai scurtă de timp.

De asemnea, alte cauze ale apariței vergeturilor ar fi existența unor tulburări hormonale în organism, a rezultatului micotraumerelor pielii și a țesutului celular subcutant, a tulbărării vitezei de sinteză a proteinelor elastină și colagen, care determină flexibilitatea și elasticitatea pielii , precum și din cauza unei predispoziții genetice la îngrășare.

Așa cum am menționat, vergeturile apar în rândul femeilor, chiar și în rândul tinerelor cu vârstă fragedă, acest fapt datorându-se și dezechilibrului hormonal și a factorilor externi care ne amenință la tot pasul, a ecologiei proaste și nu în ultimul rând a alimentației cu un conținut ridicat de grăsimi, carbohidrați și conservanți care se găsesc la tot pasul, toți acești factori fiind importanți în formarea vergeturilor.

Femeile cele mai expuse apariței vergeturile se pare că ar fi cele care sunt însărcinate, fiind un fenomen absolut normal, deoarece în perioada respectivă, pielea nu reușește să facă față măririi uterului, care crește în mod surprinzător la o dimensiune de aproximativ 50 de ori mai mare. Astfel, associată și cu o creștere în greutate a mămicii, pielea se va întinde și va crăpa, iar fibrele elastice vor fi înlocuite cu țesut conjunctiv.

 

Cum să scăpăm de vergeturi sau cum să le evităm?

 

Știu că te interesează cel mai mult acest aspect și astfel am reușit să mă documentez îndeajuns că să îți pot oferi câteva sfaturi cu privire la acest aspect.

În primul rând trebuie efectuată:

– o profilaxie a elasticității pielii și pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să bem o cantitate considerabilă de apă ( între 2, 5 l și 3 )/ zi ;

– să consumăm cât mai puțin sodiu în alimentație și mai mute produse care au un conținut ridicat de potasiu, așa cum sunt caisele, stafidele, perele, etc;

– să consumăm cât mai mule fructe și legume care să ne poată oferi un surplus de vitamine și minerale importante și benefice organismului nostru;

– să folosim dinainte creme speciale în zona posibilelor vergeturi în zonele pe care le-am menționat mai sus , mai ales dacă v-ați hotărât să pierdeți în greutate;

– se pot face băi cu extracte de plante și uleiuri aromatice ;

– efectuarea unor măști cosmetice, împachetări cu nămol și alge marine;

-ședințe de masaj, dușurile constrastante, bronzatul la solar sau în condiții naturale.

 

  • Ca și variantă de ”acasă” puteți să luați o lingură de kefir la care adăugați 4 linguri de ulei de trandafir. Cu ajutorul unei bucăți de tifon se va înmuia în amestecul obținut și vom aplica pe locul vergeturii pe care o vom lăsa timp de 7 sau 8 ore. Procedura trebuie să fie repetată de trei ori pe săptămână, timp de trei luni, după care pielea o să capete un aspect mai neted și se va strânge ;
  • Cea mai eficientă variantă de eficientizare a dispariției vergeturilor este tratarea acestora prin intermediul mezoterapiei. Aceasta constă în microinjecții subcutante cu cocteiluri speciale, în compoziția cărora intră anumite preparate vegetale, așa cum ar fi frunzele de anghinare și alegele brune, precum și vitamina C și cele din grupa B. Tratamentul constă de la 5 la 15 proceduri, în funcție de vârsta pacientei și de numărul vergeturilor.

După acest tratament, pielea se va strânge, vergeturile se vor netezi și vor scădea și o să devină neobservabile din exterior. O contraindicație ar fi existența pietrelor la rinichi.

 

admin
No Comments

Leave a Reply