Cele mai importante lucruri înainte să te apuci de alergat - DenisaFitness.ro
Top

Cele mai importante lucruri înainte să te apuci de alergat

 / Articole despre nutriție/sport/rețete  / Cele mai importante lucruri înainte să te apuci de alergat
30 ian.

Cele mai importante lucruri înainte să te apuci de alergat

  1. Să ai un echipament adecvat înainte de a te apuca de alergat.

Echipamentul sportiv este diferit în funcție de sezon, iar partea cea mai importantă a acestuia este încălțămintea. Nu pleca niciodată la alergat în teneși, ghete sau orice altceva!

Aceștia, pe lângă faptul că îți încetinesc ritmul, au efecte negative și asupra articulaților. Îți pot recomanda încălțămintea de la Asics care pot avea talpa din spumă sau cu gel, pe aceștia ultimii îi recomand cel mai mult deoarece pe lângă faptul că poți alerga și acumula mulți km cu ei au și o durată de ”viață” îndelungată. Bineînțeles că îți poți cumpăra adidași și de la alte firme cum ar fi Nike, Adidas care sunt la fel de bune. Important este să mergi la raionul de încălțăminte pentru alergat!

Tricoul/maioul/bluza trebuie să nu fie din bumbac, deoarece cele din materialul acesta face ca transpirația să rămână impregnată în acesta.

O pereche de colanți atât la băieți sau fete par perfecți pentru a te simți confortabil!

Pe timp de iarnă poți avea o căciulă/bentiță și niște mănuși pentru a face față temperaturilor prea ridicate de afară dacă este cazul!

Pe toate acestea le puteți găsi în magazinele Decathlon, Intersport, Sport Vision, etc care sunt împărțite și pe categorii de sporturi, lucru care o să te ajute și mai mult!

 

  1. Hidratează-te corespunzător!

Apa este esențială vieții, dar este și mai esențială atunci când ne apucăm să facem mișcare! Este foarte important să ne hidratăm mai mult înainte să ieșim la alergat și mai puțin în timpul alergării deoarece dacă o să o faci în timp ce alergi probabil după primul km o să simți niște ”broscuțe” în stomăcelul tău J.

Așadar, atunci când ne apucăm de mișcare pe lângă cei 1 l sau 2 de apă pe care sper că îi consumai zilnic trebuie să încercăm să ne hidratăm mai multe decât de obicei, nu zic că este te forțezi, dar o să observi că organismul tău o să îți ceară acest lucru.

În timp ce alergăm putem lua înghițituri mici de apă sau cel mai bine ne putem hidrata după ce am terminat alergarea.

 

  1. Nu încerca să forțezi din prima!

De multe ori când ieșeam cu un prieten/prietenă la alergat îl vedeam că fuge precum un ”iepuraș”, caruia din păcate după primul sau chiar al doilea km i s-au epuizat bateriile și totul se termina.

Nu încerca să impresionezi pe cineva sau chiar pe tine, totul trebuie luat treptat mai ales dacă ești începător și abia ai descoperit că ai o mică pasiune.

Poți începe cu un mers mai alert la început, după care alergarea propriu zisă la un ritm care îți face plăcere și care nu te obosește după primul km. După ce ai reușit acest lucru o să vezi că la final o să te simți eliberat și fericit că ai parcurs o distanță considerabilă pentru un începător!

 

  1. Ia un partener de alergat cu tine !

Pentru a nu te plictisi și a avea o motivație continuă, convinge-ți prietenul/prietena să ieșiți la alergat împreună. Mișcarea în doi poate să fie foarte plăcută, o relaxare și un motiv în plus de a petrece momente frumoase și sportive alături de persoana dragă.

La un moment dat pot exista și mici competiții între voi prin stabilirea unui anumit număr de km sau timp la o distanță anume la care vă puteți și premia!

 

  1. Monitorizeață-ți timpul

Fie că ești începător sau nu, un gadget care să îți monitorizeze timpul și numărul de km alergați la un antrenament este binevenit de fiecare dată! Poate să fie un ceas inteligent care îți poate monitoriza timpul, frecvența cardiacă, nr. de calorii, etc la diferite sporturi sau poate să fie doar o aplicație pe telefonul mobil personal pentru alergat ( așa cum este Strava, Nike Running, etc), în care îți creezi un profil pe pagina respectivă și care îți monitorizează întreaga activitate de când ai început să o instalezi.

Cu ajutorul acestora o să fii și mai motivat să faci mișcare și o să ai o satisfacție când o să îți observi evoluția de la lună la lună.

 

  1. Să nu uităm de alimentație

Un aspect la fel de important este și cu ce ne hrănim înainte și după să mergem la alergare.

În primul rând nu facem mișcare seara dacă noi nu am mâncat nimic toată ziua! Ca să susținem antrenamentul, corpul nostru trebuie să fie hidratat și alimentat corespunzător. Dacă nu o să mâncăm ce trebuie sau chiar deloc o să ne simțim slăbiți, lipsiți de energie și gata să renunțăm în orice moment la ce am început.

Așadar, avem nevoie de cele 3 mese principale ale zilei ( mic-dejun, prânz și cină), precum și de 2 gustări pentru a mai reduce din senzația de foame. Alimentația trebuie să cuprindă atât glucide ( cca 50%), cât și proteine (35%) și lipide (15%) pentru a avea un stil de viață sănătos. Gustările pot fi formate din fructe ( o banană, un măr, rodie, etc) sau oleaginoase.

admin
No Comments

Leave a Reply